Herhangi bir ülkede herhangi bir siyasi partinin Genel Başkanı olsaydım nasıl bir seçim manifestosu hazırlardım serisinin üçüncü başlığı "Asgari Ücret ve Çalışma Koşulları ve Emeklilik"...

-Asgari ücret istatistik kurumunun belirlediği açlık sınırı miktarından düşük olmayacaktır.

-Çalışma hayatı 3 yıldan fazla ünvansız-vasıfsız kadroda çalışanların veya ünvan ile işbaşı yapanların maaşları asgari ücretin en az yüzde elli fazlası olacaktır.

-Çalışma saatleri günlük 8 saat olacaktır. Ekstra mesai en fazla günlük 2 saat olabilir ve ekstra mesai ücreti 1-59 dakika için 1 saat, 60-120 dakika için 2 saat olarak düzenlenerek her saat için normal mesai ücretinin 2 katı prim ödemesi yapılır. 

-Haftanın 5 günü zorunlu çalışma günleridir. (İşin durumuna göre hafta tatili şirketlerin çalışma usullerine göre belirlenebilir.) Haftanın altıncı günü en fazla 4 saat mesai yaptırılabilir. Bunun karşılığında çalışılan her saat için saatlik mesai ücretinin 3 katı prim ödenir.

-Asgari ücret maaş zamları yıl içinde 2 kez (Ocak ve Temmuz), enflasyon oranına göre arttırılır. Arttırılan maaş açlık sınırı altında kalıyor ise en az açlık sınırına çekilir.

-En az haftada 1 gün ücretli haftalık izin, yılda 20 iş günü ücretli yıllık izin verilir. 

-İşçilerin en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde otuz üzerinde olacaktır. Bu miktar minimum çalışma günü ve ödenen prim miktarı baz alındığında geçerlidir. Ödenen prim, gün sayısı ve dereceye göre orantısal olarak emekli maaşları arttırılır.

-Emeklilik hakkı dolduktan sonra çalışmaya devam edenlerin emekli maaşı ödenmeye devam eder ve çalışma dolayısıyla ödenen maaş asgari ücretten az olamaz.